Tab & sorg

Alle mennesker oplever gennem livet svære situationer som at miste nogen eller noget – det er en indbygget del af tilværelsen og det at være menneske. Sorg er en naturlig reaktion på at miste noget, vi har elsket eller har været knyttet til. Det er kort sagt kærlighedens pris. Derfor opstår sorg naturligt også, når vi adskilles fra en person eller noget, som har haft en betydning i vores liv, for vores identitet eller for vores forståelse af os selv. Sorgreaktioner opstår derfor ikke kun ved dødsfald, men også i andre tilfælde som skilsmisse, alvorlig sygdom i familien eller det at miste et job.

Sorgreaktionen er den proces vi gennemgår, når vi skal vænne os til de forandringer som tabet har medført. Nogle mennesker oplever i disse situationer at have nok støtte og ressourcer i egne relationer. Andre vil have et behov for at tale – og måske tale med en professionel – om de samme ting, situationer eller udfordringer gentagne gange. Det er netop i gentagelsen og i det at forholde os til vores nye livssituation, at vi finder nye perspektiver til at genvinde kontrollen i en udfordret tilværelse.

Ord er følelsesmæssige containere, hvilket vil sige, at når vi taler fra det sted inde i os, hvor det gør ondt, så kan vi afstedkomme smerten lidt ad gangen. Dette giver plads til, at vi med vores fornuft kan begynde at lade de svære følelser slippe taget i os og på ny opleve livet som meningsfuldt. Symptomerne på det at miste er meget forskellige og varierer ofte fra person til person. Der kan være forskellige årsager til symptomerne, da det afhænger af situationen og de kan vise sig i form af både fysiske og psykiske symptomer.